ЗабележителностиЗабележителности Велинград

Велинград – СПА столицата на Балканите

Може би най-предпочитаното място за СПА почивка е във Велинград. Градът се намира в западните Родопи и поради това има планински климат. Лятото там е прохладно, а зимата мека. Освен добрите климатични условия, Велинград е изключително богат на минерални извори. 

Минералната вода не само е приятна и топла, но и лечебна. Има около 80 познати минерални извора, които са с температура на водата между 26 и 86 градуса. Всички предимства на града го правят подходящ и предпочитан за лечение на заболяване на бъбреците, ставни заболявания, чернодробни заболявания и други.


Клептуза

Едно от чудесата на града е карстовият извор- Клептуза. Той е най-големият такъв извор в България. Паркът около него е чудесно място за отпускане след тежка работна седмица. Клептуза е защитена местност. Мястото, на което се намира е лесно достъпно, което го прави силно посещавано от туристи и местни. В района на местността има открити близо 260 лечебни растения.


Легендата за Клептуза

Легендата за Клептуза разказва за забранена силна любов. Местно момиче се среща тайно със своя любим в гората, далеч от хорските очи. Настава време девойката да встъпи в брак със своя избраник.

За нещастие обаче, изборът на Клепна се различавал от избора на семейството и. Тъй като не може да понесе факта да се омъжи за човек, който не обича, тя решава да избяга. За да го направи, трябва да прекоси тъмна и призрачна гора. По време на прехода и през гората, Клепта среща група поробители.

В състояние на страх, когато я залавят, тя казва молитва. Молитвата гласи,че е по-добре земята да я погълне, отколкото да я поробят. Така и се случва- земята се отваря и поглъща девойката. От мястото бликва вода, която тече и до наши дни.


„Пъпа на света“

Друг изключителен факт е, че на територията на Велинград, в близост до параклис Свети Илия, е пресечната точка на 24 меридиан и 42 паралел. Такъв феномен се среща изключително рядко в населени места, а самата комбинация от цифри е много интересна. 

Точно тази пресечна точка е контакта между небето и земята, мястото, на което се срещат четирите посоки на компаса. Точно тази пресечна точка е точката, ( наречена още Axis Mundi) можем да наречем център на света.


Титла

Неслучайно Велинград е предпочитан за СПА почивка. Има изключително богат избор на хотели със СПА. Центрове и хотели услуги за пълното възстановяване на психическата и физическата неразположеност на посетителите. 

През 2005 година Велинград е признат за СПА столица на България, а през 2008 година и за СПА столица на Балканите. Признанието към града е направено на Конференция на Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите, която беше проведена в столицата Монтерей, Мексико.


СПА почивка във Велинград

Различните хотели предлагат различни процедури. Някои от които: процеси за намаляване на стреса, предложения за редуциране на теглото, процедури за красота, грижи за превенция, алтернативно и традиционно лечение. На разположение са сауни (инфрачервена, финландска, хималайска, панорамна), парни бани, термозона, масажни студиа. По- актуалните СПА процедури включват използване на натурални съставки при терапии- кисело мляко, розово масло, билки. Велинград предлага отлични условия за почивка и грижа.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!