ЗабележителностиЗабележителности Велинград

Мастодонтите оживяват в Дорково

В село Дорково, съвсем близо до Цигов чарк и Велинград, се намира уникалният палеонтологичен музей с находки от местността „Елин кладенец“. Това е най-голямото находище с кости от над 30 вида животни, събрани на едно място. Тук са намерени повече от 600 кости на само 15 квадратни метра, което го прави най-голямо на Балканския полуостров и второ в цяла Европа.

За пръв път се обръща внимание на останките през 30-те годни на миналия век, въпросът е повдигнат от учителя Манол Чолев. То е преоткрито отново 50 години по-късно случайно от геолози, които работят за частна фирма „Редки метали“. Започва проучване, което е водено от академик Тодор Николов и включва геолози от Софийския университет. През 1985-1987 година има съвместни разкопки заедно с френски учени, които са организирани от Природонаучния музей към БАН. След три години проучвания според учените е имало голямо природно бедствие, което е унищожило голямо стадо от овернски мастодонти, и именно техните останки са открити. Доказано е, че е имало още два вида бозайници в групи. През 1990 година находището в Дорково, край Велинград и Цигов чарк, е обявено за природна забележителност.

Идеята за музей е дадена още през 1987 година от професор Ербер Тома. Проектът за създаването му е реализиран едва 13 години по-късно. Първата копка е направена през септември 2012 година и проектът носи името „Създаване и популяризиране на културно–исторически продукт в община Ракитово, чрез адаптация на Палеонтологично находище – с. Дорково, като туристическа атракция и социализация на културен паметник крепост „Цепина“. За построяването е било необходимо само година. Официалното откриване е на 19 септември 2013 година. Самата интересна сграда е по проект на архитекта Явор Йорданов. Тя има  форма на цилиндър с голям стъклен купол. В центъра има голяма скулптура на мастодонт, който е висок почти 4 метра. А до него стои малка маймуна долихопитек. Те са направени от скулпторите Ивайло Аврамов и Теодор Ненев, а за да по-истински им помага художникът-анималист Велизар Симеоновски. Изложен е голям бивник на мастодонт, който е намерен край Ямбол. Има възстановка на разкопките, като са използвани истински кости, за да е по-реално. Има витрини, в които са показа вкаменелости от части на зъби и бивници. Природата е представен с удивителна диорама, която е над 10 метра „Фауната и природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години“, дело на Велизар Симеоновски. Представени са изкопаема маймуна, Долихопитек, ранноплиоценска мечка, двурог плиоценски носорог, родопски глухар и много други. Има страхотна озвучителна техника, която имитира звуците, които са издавали намерените животни. Много от гостите на Велинград и Цигов чарк идват специално до Дорково, за да разгледат уникалния музей. Най-впечатлени са децата, защото пред тях оживяват едни отдавна изчезнали създания.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!