Справочник

Риболов на Цигов чарк

Язовир Батак.
Местността „Цигов чарк” е разположена на около 20км от Велинград. Едно от най-голямите й богатства наред с ширналите се гледки пълнещи очите на посетителите е язвор Батак. Там можете да се разходите с лодка или водно колело или да удовлетворите риболовните си страсти. В околността има множество китни хотелчета и къщи за гости, които с радост ще ви приютят и нагостят за желания от вас период ако целта на пътуването Ви е основно този район на Велинград. А през зимата можете да се насладите на близо разположената малка ски-писта за начинаещи скиори.

Съвсем близо (само на около 10км) от Батак се намира прословутата, историческа църква-костницата „Св. Неделя” и историческият музей, в който са изложени над 500 експоната от епохата на Възраждането и Руско-турската освободителна война. Интересен факт за църквата е, че в църквата никога не се е служило на гръцки, а само на църковнославянски език, като проповедите били изнасяни на български език. Тя е свързана с Априлското въстание, когато в хода на въстанието се оказва последната крепост на разбунтувалите се батачани, чийто яростен отпор довежда до Баташкото клане.

С това не се изчерпват всички забележителности във Велинград – ако Ви се разхожда още по-далеч, към град Пещера, непременно посетете пещара Снежанка, която е пълна със сталагмити, сталактити, сталактони, драперии и синтрови езерца. Това ще бъде незабравимо преживяване за Вас и компанията ви.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!