Други забележителностиЗабележителности

Гела- селото на каба гайдите

В самото сърце на Родопите е сгушено малкото китно село Гела. То е на само 6 километра от Широка лъка и е близо до Смолян и Пампорово. Състои се от няколко по-големи махали, които са се обединили. Гела има древна история, не се знае с точност кога е основано, но първите живели в него са траките. Има две интересни легенди за създаването му. Според едната именно тук се е родил Орфей, който е отишъл да търси любимата си Евридика от пещерата Дяволското гърло.

Според втората легенда е свързана с патриарх Евтимий. След като е заточен в Бачковския манастир, той умира и е погребан в местния манастир, на тайно място. Манастирът е сринат през 17 век от турците, и когато през 20 век местните решават да издигнат храм, откриват гроба на патриарха. Той е в седнала поза и държи скиптър със две змийски глави и огърлица. По-късно този скиптър изчезва, но старите хора са го виждали и са разказали на децата си.  Според местните именно това е гробът на патриарх Евтимий, защото мястото му на заточение е само на 20 километра от селото, а и в гроба е имало отличителни знаци на църквата.

В Гела населението е християнско. Има два храма. По-старият  е построен върху заличен стар манастир, той се нарича „Сета Троица“ и е направен през 1915 като са били нужни цели 15 години за да се завърши.

От много години в Гела се провежда уникално надсвирване с каба гайди. То е винаги през първата събота и неделя на август месец и с всяка година набира по-голяма популярност. Ако сте на почивка в Пампорово или пък минавате през Смолян август месец, задължително се отбийте през Гела.  Има толкова много участници и любители на каба гайдата, че не достигат места за спане в селото и хората се настаняват в работещите хотели в Пампорово, Смолян и близките села.

От повече от 100 години по време на събора  местните се събират на поляната пред храма „Свети Илия“. По традиция се правят чевермета, а много от гостите на Надсвирването разпъват палатки, за да участват в празненствата. Уникалното в празника на каба гайдата в Гела е, че тук не е важно състезанието, а традициите, които са запазени и днес. Задължително е да се направи чеверме, като през 1928 година е имало цели 20 наредени на една скара. Гостите на празника на Гела всяка година стават все повече и повече.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!