Други забележителностиЗабележителности

Седемте рислки езера

Седемте рилски езера са сред чудесата на България. Те са с ледников произход и се намират в Рила. Седемте рилски езера са най-посещаваните езера в страната и са част от 100-те Национални туристически обекта. Те са разположени в Северозападна Рила в Дамгския дял и са на височина на 2095 метра. Запълват вдлъбнатините по склона и са свързани по между си с поточета. По пътя на водата има водоскоци и малки водопадчета. Първи са трите езера Бъбрека, Окото и Сълзата и те оттичат в Близнака, а от там водата отива в Трилистника, Рибното и Долното езеро. Един от по-големите потоци, които идват от последните езера дава началото на река Джерман.

Интересните имена на езера идват от особените им характеристики. Езеро Сълзата се нарича така заради кристална вода, дори се вижда дъното. То е и най-високо в планината. След него е Окото, името му идва от овалната му форма. То е най-дълбокото циркусно езеро на територията на страната. Бъбрека има най-стръмни брегове, а Близнака е най-голямо по-площ. Рибното езеро е най-плитко, а Долното езеро се намира най-ниско. То е и последно.

Според една легенда за езера преди много години, когато още нямало хора, в планината живеели мъж и жена великани. Те се обичали много и живеели в хармония с красивата природа. Тяхната силна любов и красивият им дом радвал целия свят и всички стихии. Веднъж от там минали зли сили и завидели на живота на великаните. Решила да унищожат мястото и да разделят влюбените. Заредили се силни земетресения, мощни бури и ветрове, а великанът защитавал с все сила всяко цветенце или стръкче трева. Това още повече ядосвало злите сили и те измислили черен план. Борбата била много тежка и великанът паднал мъртъв а злите сили напуснали мястото, като оставили след себе си само разруха, опустошение и една съсипана жена. Мъката на великанката била безкрайна и от очите и се стичали сълзи, които се стичали към долината. Така се образували и седемте рилски езера, чийто вода е кристална като сълза.

И до днес туристите, които отсядат в много вили в Сапарева баня и Паничище, могат да видят огромна скала, която се намира до Бъбрека и поразително много прилича на мъжка и женска фигури, които най-вероятно са великаните, които пазят своя дом.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!