Други забележителностиЗабележителности

Пещера Лепеница

За любителите на екстремен туризъм районът на Велинград осигурява добри условия за провеждане на този вид спорт. Пещера Лепеница с нейните 1525 м. предоставя възможността за едно различно изживяване. Достъпната от сравнително скоро за туристи пещера се намира в Западните Родопи, в подножието на връх Суткя, само на 11 км. от курортния град Велинград и на 10 км. от китното планинско градче Ракитово. Красотата и обаянието на това природно чудо може да донесе изключителна наслада за всеки посетител, осмелил се да се докосне до нея.
Пещера Лепеница представя пред посетителите си своето обаяние и красиви образования на три етажа. Първият етаж е дълъг 273 м., но за жалост е непроходим поради факта, че през него тече река Лепеница. Оригиналният вход за пещерата е бил именно на този етаж, но водите на реката затворили пътя към вътрешността й. Днес официалният и вход е изкуствено създаден- тесен и с височина около един метър.
На следващото ниво през дъждовно време се образуват четири приказни езера, а при сухо време броят им намалява до две. Последният, трети етаж е сух, но за жалост отново недостъпен за посетители.
Ценителите на българските красоти и пещерни прелести могат да се насладят на невероятните пещерни образования- сталагмити, сталактити и сталактони. Тук са били открити и впечатляващите пещерни бисери, които в момента могат да се наблюдават в софийския Природонаучен музей. Подът на първата зала е покрит с люспи и когато пещерата е осветена, те пречупват слънчевите лъчи в палитра от цветове. Другите зали са зала на кратерите, зала на бисерите, големия и малкия храм.
Пещерната фауна е изключително богата и интересна. Досега са известни двадесет и четири вида животни, сред които шест се срещат единствено като пещерни обитатели. Пещера Лепеница е дом, приютил шест вида прилепи.
Природната забележителност, пещера Лепеница, е обявена като такава през 1960г. Днес тя е туристически обект, привличащ интереса на екстремните натури. За да се посети е необходима специална екипировка и присъствието на професионален водач. Посетителите й трябва да имат предвид, че годишната температура в нея е около десет градуса.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!