Други забележителностиЗабележителности

Нос Емине

Колко от вас знаят коя е най – източната част на Стара Планина – това е нос Емине, който се явява образно разделение на Черноморието на Северно и Южно. Самия нос е със статут на природна забележителност още от далечната 1976 година.

Ако искате да го посетите и да прекарате лятната си отпуска на някое ново място, определено можем да ви препоръчаме село Кошарица. То се намира в полите на Стара планина и може да ви зарадва с прохладни вечери и топли летни дни. Атмосферата е спокойна и предлагаща пълен релакс, а същевременно нощния живот и пясъчните плажове са на 4 километра от него. Тук ще откриете Апартхотел Сънсет Кошарица, който всяка година се радва на множество посетители. Повече информация може да намерите на сайта им – http://sunsetkosharitsa.com/.

Ние продължаваме с информацията и интересните факти за нос Емине. Самия нос е скала, която е отвесна и впечатлява със своите 60 метра височина над морските води. Малко страховито около носа може да се забележат стърчащи скали изпод водата, които заплашват всеки воден съд, който ги доближи.

Ето защо на носа може да видите морски фар, който ориентира всички моряци към намиращото се наблизо пристанище и предупреждава за опасностите, които дебнат. Интересен факт е че тук са открити останки на манастир от средновековието и крепост на име Емона.

За любителите на планинските преходи ще споменем, че носа се явява кайна точка на Европейския пешеходен маршрут Е-3 и българската му отсечка Ком-Емине. На север от него може да посетите красивите защитени зони на Иракли и красивите плажове там. Особено посещавам е плажа между носа и Иракли, който е все още сред малкото запазени с минимална намеса на човешка ръка. Посетители му са ценители и пазители на природата и плажовете ни, а често дори и нудисти.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!