Други забележителностиЗабележителности

Разходка с лодка край Шкорпиловци


Северната част на Българското Черноморие винаги е била някак по-мистична и непозната. Далеч сме от мисълта, че можем да опознаем всяко сгушено в нея кътче, но ще ви разкажем за едно истински красиво и диво местенце, което не се забравя. В случай че планирате около Шкорпиловци почивка, която ще надмине фантазиите ви, ние знаем къде да ви отведем. 


Тръгвайки от Шкорпиловци към с. Долен Близнак, след около 25 км ще пристигнете в резерват Камчия и по-точно там, където реката и морето стават едно цяло. “Камчия” е обявен за резерват и е включен в програмата “Човек и биосфера” на ЮНЕСКО заради своите лонгозни гори и необикновени животински и растителни видове. С влизането в резервата ще ви посрещнат шарените сергийки със сувенири и емблематичните ресторанти от магничетата, в които да се насладите на прясна морска храна. Кухнята в региона не е за изпускане, защото почти винаги е домашно приготвена и олицетворява характера на местността.


Вниманието ви на брега на реката ще привлекат старите рибари, които за по-малко от 20 лв. ще ви направят разходка с лодка по дължината на река Камчия и ще ви заведат до мястото на нейната целувка с Черно море. Возейки ви по реката, те ще ви разкажат историята на мястото. Ще ви покажат бебетата костенурки, които излизат, когато слънчевите лъчи докоснат повърхността на водата, ще ви кажат и къде можете да видите водна лилия. Някои от тях ще си спомнят с носталгия за режисьор, който навремето снимал индиански филм на мястото, защото наподобявало американските селваси. 


Обърнете внимание на миниатюрните колибки, в които местните прекарват летните месеци, ловейки риба и играейки карти. Също така, няма как да пропуснете буйната и дива растителност, подходяща да си направите великолепни снимки за спомен. 


С наближаването на устието и разреждането на растителността, пейзажът става все по-светъл и по-светъл, докато пред вас се избистри необятната гледка към морето. Мястото ви пренася в най-приказния фентъзи роман и ви потапя в енергия, която не сте изпитвали преди. Гарантираме, прекараната в Шкорпиловци почивка ще е незабравима.

Back to top button
error: Content is protected !!