Други забележителностиЗабележителности

Арбанашки манастир “Св. Успение Богородично”

Арбанаси е малко и китно село. Въпреки неголямата площ, има немалко хотели в Арбанаси. Всички те са готови да ви предложат комфортно настаняване, в случай че решите да планирате почивка там. А какво да видите в района? Днес ви разказваме малко повече за една света обител в селото.


Храм “Света Богородица” – какво трябва да знаете за него?

Манастир “Св. Успение Богородично” (“Света Богородица”) се намира в северозападния край на село Арбанаси. Основан е още по времето на Второто българско царство. Представлява комплекс от черква с параклис и жилищни сгради. Входът е безплатен, а самият манастир е добре стопанисван. Тих е, спокоен и сгушен между къщите. 


Мястото позволява да се свържете с Бога. Ако търсите уединение или отговор на своите въпроси, храмът е отворен, за да се помолите и да запалите свещ за здраве. Една от иконите на Св. Богородица Триръка (Троеручица) се намира в манастира. Тя е със сребърен обков и е най-голямата ценност за манастира. Смята се, че болните, които се докоснат до нея, оздравяват не след дълго, а тези, които са бездетни – сбъдват мечтата си да станат родители. 


Храмът посреща своите посетители с интересни степониси. Макар и избледнели на места и потъмнели от времето, те все още събуждат интерес и възхита. 


Хотели в Арбанаси – къде да отседнете?

Ако търсите хотели в Арбанаси, ви предлагаме да отседнете в Извора 2. Хотел разполага с басейн, механа, винарна. Настаняването се извършва в комфортни стаи, апартаменти, студиа. 


Механата предлага голямо разнообразие от вкусни ястия и фолклорна програма за максимално забавление на гостите. Тя е с лятна градина със 120 места и две зимни градини с камина, така че когато и да отидете, ще се чувствате уютно. В механата е разположен и зоокът, който е истинска атракция за най-малките гости. 


За гостите с автомобили има паркинг, а за тези с електрически коли – зарядна станция.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!