Други забележителностиЗабележителности

Водопад Полска скакавица

Водопадът Полска Скаквица се намира близо до Кюстенсил и Сапарева баня и е един от най-красивите и величествени водопади в България. Той е и сред най-високите, височината на пада на водата е 53 метра, което му отрежда трето място. През 1968 година Скакавица става природна забележителност под закрилата на държавата. Образува се от река Широки дол, която приток на бързата и пълноводна река Струпа. Водите идват от карстови извори, които се намират на запад от водопада. Той се е образувал след пропукване на земната кора и създаването на праг, който през вековете става тераса, от която се спуска водата.

Върху терасата на Скавица е махалата на селото Полска Скакавица, а до него е и красивата църква „Свети Димитър“. Тя е дело на майстор Георги Манчов и е издигната върху стар храм от късното Средновековие като са запазени стенописи и надписи на славянобългарски. Така самото място се е превърнало в невероятна туристическа дестинация и много хора идват да се насладят на чудото на природата в унисон със силната вяра.

В дясно до водопада се намира Драганов камък, който като страж пази местността. Съществува местна легенда, според която красива българска девойка на име Драгана преследвана от турците, за да смени вярата си. Тя извикала:“ С турчин не тръгвам, ханъма не ставам, вярата си не сменям, аз съм българка“ и полетяла от високата скала.

За да се стигне до водопада са направени два маршрута. По единия се пътува с влак към Кюстендил до спирка Скакавица и после следва пешеходен преход до поляната под водопада. За да се стигне до църквата „Свети Георги“ и извора се минава по малка пътека, която не е много трудна за преход. Друг вариант е да се стигне с кола, по-добре високопреходим автомобил. Тръгва се от Кюстендил през село Полска Скакавица и оттам има черен път, който е указан с табела. След няколко километра има друга табела, която указва пътя към началото на водопада и храма. След това пак има част, която е пешеходен преход и след нея се разкрива величието на този природен феномен.

Близо до Скакавишкия водопад се намира и друга природна забележителност- Гърбински навлак, която също си заслужава да бъде посетена.

Тази красива местност и уникалния водопад са вдъхновили Константин Иречек И Владимир Димитров –Майстора, които признават района за едно от най-красивите кътчета в цяла България и Балканите.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!