Справочник

Комплекс с язовир в Родопите

За всеки, който обича уединението с природата, полъха на планинска свежест и възможностите за риболов една почивка в планината би се отразила по неописуем начин.

Комплекс с язовир в Родопите е добра възможност за посещение и настаняване на малки и големи, за няколко членни семейства, до шумни компании или романтични двойки. Той се намира в местност богата на природни и исторически ценности, където емоции, развлечения и приятни мигове няма да липсват, а на тръгване от самия него всеки ще е по-богат отпреди.

С престои и настаняване в комплекс с язовир в Родопите може да се отпуснете сред лъчезарна и ведра обстановка в самия комплекс, заобиколени от десетки удобства и гарантиращо внимание за всеки персонално.

За желаещите да се разтоварят сред природата не едно са местата за разглеждане. Препоръчително е да се посети пещера Снежанка с няколкото и ненадминати зали – Залата на виметата, Музикалната зала, Голямата зала, Срутището, което служи като връзка и около което минава мостче. Богата на сталагмити, сталактони, синтрови езерца сталактити и драперии. С красиви зали и снежнобял кристален синтър. В пещера Снежанка посетителите могат да се полюбуват на фигурки, създаващи истинско усещане за героинята от приказката Снежанка. От тук идва и името на пещерата. В центъра на пещерата има няколко огнища, останали от миналото, когато траките са я ползвали за скривалище от врагове и диви животни. Това разказва тя и до днес с над 2600 годишната си история.

Не по-малко атрактивен е и язовир Широка поляна. Той се разполага на 30 км от град Батак. Въпреки, че е високопланински водоем, дълбочината на басейна му не е голяма и достига до 8 м. Язовира е част от цялата каскада на „Широка поляна“, „Доспат“, „Беглика“, „Васил Коларов“ и „Батак“.

Той предлага много подходящи условия за ловене на кефал и костур. Популярността му обаче идва от възможността за улов на шаран и американска пъстърва. Втората достига до размери от 2 кг. Риболовът в язовир Широка поляна предлага удобства, както за почитатели на риболов с дънна въдица, така и за тези на плувка.

Въпреки намалелите запаси от риба, язовир Широка поляна все още е любимо място за риболов, а отдих и почивка в комплекса идеална възможност за съчетание.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!