Други забележителностиЗабележителности

Веляновата къща – най-добре запазената постройка в Банско

Веляновата къща е най-добре запазената постройка в Банско и на около 7 км. от Добринище. Тя е от епохата на Възраждането, разположена е на два етажа, направена изцяло от камък и дърво. Двете помещения на първия етаж са свързани помежду си със скривалище, което е направено от времето на Възраждането. По това време е имало множества кражби и вандалства и хората се принуждавали да правят скривалища, където да осигурят сигурност на семейството и роднините си. Вторият етаж се състои от пет стаи и чардак. Къщата е с внушителната архитектура, тя е прочута с вътрешната орнаментика, която използваната на стенописите и дърворезбата. Уникалния пейзаж и дърворезба, направени от известен местен жител на Дебърската художествена школа. Майстор Велян Огнев става стопанин на къщата след което му е била подарена от жителите на Банско.  Той бил от видните майстори, който изрисува църквата Света Тройца. Местното население са изключително впечатлени от таланта му и решили с удоволствие да му подарят къщата, която той превръща в истинско произведение на изкуството. Още от времето на Възраждането интериора и бил нетрадиционен за времето си.

Особен интерес у туристите предизвиква „Синята стая“, където може да се насладите на уникални интериор от Виена и Истанбул.  Тя е представлявала гостни и всекидневна украсена с геометрични и растителни мотиви по лицевата страна на къщата. Изключителен интерес предизвиква изработката то дърворезба от върху чардака на къщата. Днес тя е част от етнографската експозиция, от която ние може да се запознаем с нравите, живота и културата на жителите обитавали Банско през времето на Възраждането. От 1977 година Веляновата къща е обявена за паметник на културата с национално и културно значение. Обявена е за част от 100-те национални туристически обекта. Тя известна с изключителната украса и добрата изработка от дърворезба и стенописи.

Къщата е разположена съвсем близо до известните зимни курорти Разлог и Добринище. На път  към тази културна забележителност, може да отседнете в някоя от китните къщи за гости в Добринище, предлагащи идеални условия за почивка.  Освен това, градът разполага с минерален плаж, където се развива СПА туризъм. Привлича туристи имащи нужда от балнеолечение или просто да релаксират сред природата на Пирин планина.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!