Други забележителностиЗабележителности

Балчик – как и защо да организираме почивка там?

Били ли сте в Балчик? Ако не сте, със сигурност трябва да го добавите в списъка с места, които трябва да посетите. Градът е малък, но древен и красив, и отлично съчетава море и природа. Днес споделяме с вас няколко полезни съвета при организиране на почивка до крайбрежния град. 

Помислете с какво ще пътувате

Най-бързо и лесно може да стигнете до града с кола. Ако обаче не разполагате със собствен транспорт, имайте предвид, че влакът не е най-добрата опция – в Балчик няма гара. Въпреки това, ако обичате пътешествията с родната железница, може да пътувате до Варна или Добрич и да хванете от там автобус за Балчик. Някои автобусни компании предлагат и директен транспорт от София до Балчик, като цените на билетите започват от 35лв. 

Резервирайте предварително хотел

Макар градът да е малък, е особено предпочитан за отдих особено през лятото. Много румънци и българи избират да летуват там заради красивото съчетание между море и чист въздух. Съветваме ви да разгледате възможностите за нощувка предварително и да запазите стая. В сайтовете за резервация ще откриете както бюджетни, така и луксозни хотели в близост до морския бряг.

Нашият съвет е да се насочите към почивка в хотел на първа линия Балчик, за да се насладите на отлични удобства и гледка към морето. Препоръчваме ви също да направите резервация през сайта на хотела, който сте избрали, тъй като доста често хотелите предлагат специални отстъпки, от които може да се възползвате. 

Определете местата, които искате да посетите

Сигурни сме, че дори да не сте посещавали Балчик, знаете кои са най-известните забележителности в града. Да, за Двореца и Университетската ботаническа градина говорим. Двете места са обединени в уникален архитектурно-парков комплекс и са включени в Стоте национални туристически обекта. Ако сте решили да ги посетите, предварително се информирайте за работното време и входните такси.

Дворецът работи целогодишно, но работното му време е различно през лятото и зимата. Ако обичате историята, може да разгледате още историческият музей на града и храмът на Кибела. Макар и по-малко познати, тези места също са интересни за посещение. 

Проучете възможностите за плажуване

Една от причините Балчик да е толкова любим на мнозина са именно синьото море и красивите плажове. Централният плаж на града е най-посещаваното място за събиране на слънчев загар. Плажът е охраняем, а водата – чиста и плитка, което прави мястото много подходящо и за малки деца. Добрата новина за шофьорите пък е, че достъпът до плажа с автомобил е лесен и в близост има възможност за паркиране.

На север от града също има красиви плажове. На 15 минути с кола се намира едно от най-прекрасните кътчета не само на Северното, а ни на цялото Черноморие като цяло – плаж Икантълъка. Плажът е наричан още Бялата лагуна и привлича местни и чужди туристи със спокойната си атмосфера и живописната си красота. 

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!