Априлци – еко маршрути и забележителности

Град Априлци се намира в Северна България, в подножието на най-високия връх на Стара планина – връх Ботев. Района на Априлци и неговото землището има планински характер, като градчето е в една от най-ниските му точки на 550 метра надморска височина. Разстоянието до град София е 200 километра. За почивка в Априлци посетете aprilci-pochivka.com.
Община Априлци залага на екотуризмът като цяло. Предлаганите маршрути са от най-различен, и разнообразен характер. Един от тях е „Въжена градина”, което представлява пътя на животните живеещи по дърветата. Съставена е от преплетени въжета, по короните на дърветата. Целта на посетителите е да се запознаят с техния начин на живот, като сами изминат този екстремен „лабиринт”. Това съоръжение има различна степен трудност и е подходящо, както за деца, така и за възрастни.
Маршрута „Свети Илия” е свързан с предсказанията и поверията по тези земи. Това е краткотрайна и лека разходка, целяща запознаване с първите народни техники и уреди за предсказване на метеоролозите. Екскурзовода ще разясни за полаганите старанията и създадените поверия, относно подобряване на живота. Ще се представи беседа, за природните явления и рисковете, който те крият.
Маршрута „Мамулите”, или „Интервю с членестоногите” е разходка из гората. Нейната цел е запознаване, с така неприятните за мнозина бръмбари, стоножки, паяци и други подобни видове. Ще се научи повече за произхода им, за живота им и защо имат такава голяма численост в наши дни.
Конния маршрут или известен още, като „Следотърсачи в природата” представлява разходка из природата на кон. Целта на това приключение е запознаване с бозайниците живеещи в горите на Балкана. От обучени водачи, ще се научите да разпознавате дирите и стъпките на животните.
Маршрута „Водните дупки” е с дължина от 7.5 километра и времетраене около 6 часа. По време на него, туристите ще се срещнат с биологичното и природно разнообразие на Стара планина. Ще посетят най-високия резерват „Северен Джендем”. Там ще видят много защитени видове, поместени в Червената книга на България и международния Червен списък. Ще се посети и обитаваната от дълбока древност, прилепна пещерата Водните дупки. Участниците ще се движат по маркирани пътеки, придружавани от обучен планински екскурзовод.
Познавателния пешеходен маршрут „Видимското пръскало” минава покрай река Пръскалска. От там през вековни букови гори и стига до висока 80 метра скална стена, от която се спуска водопада Видимското пръскало. Екопътеката съдържа в себе си, пет моста от дърво, две площадки за наблюдаване на водопада и бързеите на реката. Горските пътеки са старателно поддържани с отлична маркировка. Излетът е подходящ както за възрастни, така и за най-малките ценители на красивата българска природа.
Град Априлци полога големи усилия за опазване на дивата природа, популяризирането на биологичните и природни видове. Създал е няколко маршрута за тази цел и се радва на все повече привърженици.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!