Справочник

Картина от миналото пресъздадена с образа на съвремието – Велико Търново

Велико като името си, славно, като българската история, красиво, като женската черта, това е старата българска столица Велико Търново. И ако все още не сте я посещавали, то няма за кога да отлагате. Това място разказва своята многовековна история, подправена с много носталгия, сантименталност, умиление и преклонение пред подвизите на българския народ.

Името Търновград произхожда от славянския език. Думата „тръневъ“ и „тръновъ“, значат в превод ограда, крепост, твърдина. От тази форма се образува с времето и цялото наименование на Велико Търново. За това, че градът устоява на едно вражеско нападение и просъществува като Първата Българска Столица свидетелстват десетки доказателства.

В духът на миналото град Велико Търново и днес носи автентичността си, облякъл модерната премяна на съвремието. В него всеки гост и посетител с туристическа цел може да отседне сред разкоша на хотели Велико Търново, а с това и да се потопи за няколко дневна екскурзия из дебрите на културни обекти, паметници, исторически места и църковни светилища.

Велико Търново има с какво да зарадва гостите си по всяко време на годината. В нея може да се види една от най-величествените крепости на територията на цялата ни страна крепостта Царевец. Бранила години наред българската столица, тя и днес гордо се извисява на хълма, попила всеки миг и събитие на миналото.

Омайна природа, зелена и тучна гора, поляни и ливади, обгръщат Велико Търново от всички страни. И независимо в кой сезон от годината сте избрали да разгледате старата българска столица, тя винаги е пленителна и очарователна.

Обявени за обекти с национално значение, говорят не само каменните стени, но и уникални места като църкви, паметници на културата, чешми, манастири.

Из атрактивните места, които не са за пропускане по улиците на Велико Търново и в околността му са Крепостта Царевец, Самодивската чешма, Преображенски манастир, множество църкви, параклиси, манастири, както и неповторимото селище Арбанаси.

В местността Арбанаси и самия град могат да се наемат стаи в хотели Велико Търново, както и да се направят предварителни резервации за по-големи групи. Не са малко и онези, които избират да се венчаят или да отпразнуват някое паметно събитие отново на това място. Място с вековна история, която може да направи и личната история великолепна и вълнуваща.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!