Други забележителностиЗабележителности

Крепостта Цепина разказва вековната история на България

Средновековната крепост Цепина се намира до  Дорково, в района на Цигов чарк и Велинград. Построена е на върха Цепина, от който идва и името и.

През 9 век крепостта влиза в  пределите на страната. Два века по-късно е завладяна от Византия, но Цар Калоян я освобождава и я присъединява отново към България. Цар Калоян назначава своя племенник Алексей Слав за управител и Цепина става селище във владени на Деспота. След като Калоян е убит, племенникът му се обявява за независим и се отцепва. Крепостта става негова престолнина. По-късно през 1246-1254 година тя е във владение на императора Йоан Дука Ватаци, а през 1373 година е завладяна от турците.

Според археологическите проучвания тук и въобще в цялата местност около Дорково, Цигов чарк и Влинград е имало тракийски селища. До крепостта са намерени останки от трикорабна раннохристиянска базилика от 5-6 век, която по времето на Първата българска държава е превърната в еднокорабна. Има руини от жилища от 1-ви век, едноделни, свързани с коридори. Те са едно до друго без дворове и с преходи.

Цепина е била от две части през средните векове- градско ядро с вътрешен град и външен град извън стените. Във външния град са били къщите на местното населението. Проучванията доказват, че външните крепостни стени са били дълги 640 метра и дебели почти два метра. Те са направени от ломени камъни и бял хоросан, а отвътре е имало мрежа от греди, което е типично за периода на феодализма. Цитаделата се формира от зидове, има неправилна форма, която се определя от терена. За направата на стените и тук е използван ломен камък и мрежа от греди, която подсилва здравината им. В цитаделата е било седалището на местния феодал. Имало е два големи резервоара с вода, които се използвали по време на обсада. Единият се намира на върха на хълма и висок осем метра, преди е имало многоъгълна кула, която да отбранява набезите към резервоара, защото всеки град без вода или храна лесно се предава.

Много информация за историята и за самата крепост има във византийски източници, които разказват за България. Първите разкопки са още през 19 век.

Крепостта Цепина е едно от най-важните места на България. От нея е зависила съдбата на населението. Ако крепостта не издържи на нападенията, няма кой да защити хората. Тя е била административен и политически център на Западните Родопи. Днес тук има хижа със същото име и богата експозиция на находките. Много посетители на крепостта отсядат в съседните къщи за гости в Цигов чарк и Велинград.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!