Справочник

Пазарджик разказва с уникалността си и фактите

Град Пазарджик се намира в Южната част на родината ни България. Разположението и климата му предразполагат развитие на туризъм и посещения с цел опознавателен характер. Голям административен център той се намира и недалеч от град Пловдив, а за софиянци е на 112 км. разположен.

Град Пазарджик се разполага от двете страни на река Марица и е втори културен център за страната. Само преди година, на едно от последните преброявания числеността му е достигала над 70 хил. души.

Красивото и удобно разположение на Пазарджик предразполагат много търси и пътуващи да отсядат в него дори без водеща причина. Като възлова точка, намиращ се на Горнотракийската низина той има мек и приятен климат, а надморската височина, до която достига е от 205 м. Разположен на равнинно поле, на юг обгърнат от Родопи планина и обгърнат от всякъде от Средна гора, Пазарджишкото поле се радва на умерен климат.

Разцветът на Пазарджик започва след Османското владичество

Градът Пазарджик е богата на история, останала от 15 в. Той се радва на интерес от страна на немалко туристи и посетители. В него могат да бъдат разгледани:

Катедрала „Свето Успение Богородично“ – създадена в периода между 1836 – 1837 г. Приказките и легендите разказват за нея е била издигната от началото от волска кожа. Интересно е и самото изложение на сградата, което е леко вдлъбнато в земята. Няколко пъти е била опожарявана, а след това и възстановявана. Интерес събужда и иконостасът в църквата, която е наследство обявено за такова от ЮНЕСКО. В църквата се намира и чудотворна икона, за която се смята, че има лечебна и церебна сила.

Музеят „Станислав Доспевски“ е друг исторически обект, който не бива да остава внимание. Създадена през 1864 г. тя е двуетажна постройка от кирпич. Типична по вида си за периода на Възраждането.

Регионален Музей на Историята в Пазарджик – съхранява 6 невероятни експозиции, такива са: История на България XV – XIXв, Археология, Къща- музей К. Величков, Нова история, Лапидариум и Етнография.

С посещение и настаняване в хотели в Пазарджик, може да се види, цялото това очарование на, останало в наследство от един български град.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!