Други забележителностиЗабележителности

Античен театър и Римски стадион- град Пловдив

Античният град е важна част от съвременния облик на един от най-красивите градове в България – Пловдив. Той е безценно историческо богатство, което перфектно се съчетава с новата и модерна визия и архитектура тук .

Преди много, много години римляните са били господари на тези земи. Те са искали да съградят велика империя, която да притежава не само непобедима военна мощ, но и да са недостижими в своето културно, художествено и архитектурно дело. Отчасти те са успели да направят всичко това, но безспорен е фактът, че са ни оставили едно великолепно наследство. Античният град е представен от няколко уникални места, които са единствени по рода си в България. Едното от тях е Античният театър, разположен в полите между двата хълма Джамбаз и Таксим. Той е построен от римския император Траян в самото начало на 2 век. За съжаление сградата не е в пълния си вид, но и това, което е останало от нея вдъхва преклонение пред строителни достижения на римляните. В него можело да се поберат около 5 хиляди души, а в наши дни понякога тук се осъществяват интересни културни прояви.

Днес е запазена част от сцената, заедно с прекрасни старинни надписи и изящни статуи, както и от местата на публиката. Римският форум или така наречената „Агора” е изграден в периода 1 -2 век от император Веспасиан. В миналото е представлявал градски площад, където се е събирало цялото население при провеждане на важни политически и икономически събития. Той се простирал на обща площ от 11 хектара , имал правоъгълна форма и около него се издигнали различни обществени постройки и малки магазинчета.

Римският стадион е друг внушителен представител на античният град, издигнат през 2 век и направен по подобие на тези в гръцките градове Милет, Ефес и др. Тук се провеждавали зрелищни Кендрийски и Александрийски игри, а обикновеното население въодушевено подкрепяло своите любимци. Той побирал приблизително около 30 хиляди човека, които се разполагали на 14 реда седалки. Към края на 4 век обаче гладиаторските игри били забранени от Теодосий Велики и стадионът играел роля на хиподрум.

Одеонът е вторият античен театър, построен във древния град Филипополис. Създаден е през 2 – 5 век и е значително по – малък от другият. Истината е, че тази постройка отначало е служила като булевтерион, където заседавало градското събрание, но впоследствие било решено да бъде преустроена в театър. Одеонът побирал малко над 300 човека. Античният град е едно от задължителните места, с които трябва да се срещнете при посещението си в Пловдив.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!