Справочник

Почивка в село Рибарица

Село Рибарица се намира в западна България, на 12км. от областния град Тетевен, на 140км. от столицата и на 154км. от град Пловдив. Река Бели Вир разделя планинското селце на две части, а Тетевенския балкан, част от Стара планина е неговата южна граница. Средната надморска височина е около 700 метра. Постоянното му население наброява около 1200 човека.

Историята на Рибарица започва от началото на XX век. Селото е създадено благодарение на жителите на околните населени места. Те виждат красотата в това недокоснато от човека местенце и решават да построят къщи за тях и семейството им. Така с течение на времето все повече хора остават и заживяват по тези невероятни земи. Днес къщичките и виличките са хаотично разпръснати, в което се крие и невероятния му облик. Тишината и спокойствието, което предлага селцето могат да се намерят на много малко места по българските земи. Това е допълнено и от разкоша от цветя и зеленина в околността. Не на последно място остава домашния уют и автентичната селска атмосфера при настаняване в Рибарица от ribarica-hoteli.com.

Лятото по тези земи е прохладно, подухва планински ветрец и не се чувстват неописуемите горещини, както по равнинните населени места. Зимата е мека, Балкана пази от големи студове и силни ветрове местните и гостите на Рибарица. Без значение от сезона въздуха е винаги чист и зареждащ с положителна енергия.

На далеч от село Рибарица се намират останките от стара Тракийска крепост от ІV-ІІІ в. пр. Хр. Над река Костина минава стар римски път с римски мост. Лобното място на революционера, ръководител на Априлското въстание, Георги Бенковски е в местността Костина. Тя носи името на реката минаваща покрай нея и точно тук е избита от турците цялата чета на Бенковски. Само Захари Стоянов успява да остане жив. Той влиза в мразовитите води и отплува по течението на реката. В кладенец до жестокото клане, наречен по-късно „Кървавото кладенче”, турските башибозуци измиват отрязаната главата на Бенковски. Дървен кръст, в памет на революционера можел да се види до 1908 година. След това е бил заменен от каменна пирамида. Местността Костина предизвиква интерес в гостите на Рибарица и минаващите в близост до селцето.

Района на село Рибарица предлага множество атракциони за своите посетители и гости. Някой от тях са, планинска разходка по някои от множеството маркирани пътечки. Горски пикник край бистрите изворчета в планината. Риболов в чистите води на реката, или на близките водоеми. Ловците имат възможност да обстрелят дивеч с трофейни размери. В селото могат да се насладят, на майсторки направената зимнина, домашното червено вина, изгарящатата ракии и неповторимите ястия приготвени от стопаните на къщата.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!