Справочник

СПА столицата – Велинград

Велинград е градът, известен с минералните си извори и познат като туристическа дестинация под наименованието „СПА столицата на България“. Макар и не малък, основният поминък там е туризма. Там можете да откриете както хотели с по пет звезди, така и много други по-малки и с по-скромна цена на нощувките. Общото между почти всички е, че предлагат СПА услуги, разполагат с басейни, джакузита, сауни и други. Някои от тях дори имат свои медицински центрове, където гостите могат да се подлагат на рехабилитация и лечение. Повечето разполагат както с модерна апаратура, така и с лекари от различни специалности – затова в много случаи почиващите идват в града, за да се лекуват. Природната красота на Родопите, чистият въздух и прохладният климат през лятото също предразполагат към това.
За настаняване се предлагат и много частни квартири, а напоследък все по-модерни стават и уединените вилни селища и вили край Велинград. Има много и най-различни заведения, където бихте могли да обядвате, да пиете кафе, а вечер – и да се забавлявате. В някои от тях цените са курортни, а в други – много близки до тези в софийските квартални заведения.
Най-голямата атракция във Велинград е паркът и карстовия извор със същото име – Клептуза. В него има две езера и е едно от най-романтичните места. В града има и много други добре поддържани малки паркове, подходящи за разходка.
Въпреки туризма, Велинград си остава китен град – не е презастроен, нито е прекалено комерсиализиран както много от морските ни курорти. Природата около него също заслужава няколко думи – най-близкият планински връх е Елин връх – само на около 3ч. вървене от кв. Каменица в града, той е много подходящ за изкачване от начинаещи при хубаво време и има добре поддържана еко пътека с обособени места за пикник.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!