Справочник

Да се запознаем с Кърджалийския район

Много голяма част от тези, които обичат планинските посещения и туризма са силно заинтригувани от Източните Родопи и районът около Язовир Кърджали и разбира се самия град. В следващите градове може да се запознаете кой са най – често посещаваните места в района и какво може да разгледате.

Разбира се важна част от планирането и организирането на посещението ви е да намерите най – доброто място за настаняване спрямо вашите критерии. В Кърджали и около него може да извирате между различни разновидности за нощувки като апартаменти под наем, квартири, вили, къщи за гости и хотели в Кърджали или в близост до язовира. Голяма част от туристите търсят хотел с басейн в Главатарци – едно от населените места с добре развити условия за туризъм.

След като сте уредили нощувките си е време да обърнете внимание на местата, които може да разгледате наоколо. Разбира се първата дестинация, която горещо ви препоръчваме е Перперикон. Това е един от най – известните археологически обекти не само в околността. Тук е момента да ви предупредим, че трябва да се подготвите добре физически и психически, че ще има вървене по скали и камъни.

Следващото място което не трябва да пропускате е самия язовир Кърджали. Той е в топ 3 на най – големите язовири в страната, а язовирната му стена е единствената подобна на балканите. Размерите й са внушителни и непременно трябва да бъде посетена.

Не се учудвайте ако по време на разходките в природата в околността забележите в скалите ниши. Те са издълбани в скалите от траките с култово предназначение. В целите Източни Родопи може да ги забележите на скални масиви с голяма височина, на която трудно можем да си представим как са издълбани от човешка ръка.

Следва да ви представим пещера Утробата, като е важно да уточним, че тя представяла процеп в скалите, който е издълбан от човешка ръка. Така се е сформирала ниша, която има дълбочина около 10-тина метра. За нея се знае, че е използвана от траките за сложни ритуали, свързани с почитането на слънцето.

Тук е добре да поясним, че интересните места за посещение и красотите не са концентрирани само в северната част на язовира. При разходка от другата му страна – южната, ще имате възможност да преминете през няколко китни селца – Боровица, Стар Читак и Китница, след които ще видите къде точно река Арда се влива в язовир Кърджали. Там ще забележите мост, малко след преминаването на който се намира пещера Ледницата.

Това са само част от местата, за които може да си съставите маршрут и да обиколите по време на посещението си в този район. Има още стотици други, за които може да се информирате в интернет пространството и да си подберете.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!