Справочник

Спорт, туризъм и още от Троян

Град Троян е сред първите, в които още в края на ХІХ в. се заражда туристическо движение, в резултата на добрите условия и благоприятната почва. Никола Габърски през 1912 г. основава първата туристическа група, преминала в дружество „Природа”. По-късно през 8 март 1913 г. става член на основания туристически съюзот Хелмут Брокс Юношески, през 1915 г. приема името на връх Амбарица. В 1920 г. младежко комунистическо дружество е наречено „Балкански Спартак”.

Сред най-успешно развиващите се спортове в град Троян е създаден клуб „Хемус”.

Пещерно дело и пещерен туризъм в Троян се създават още в началото на 60-те години наминалия век. Тогава към туристическото дружество „Амбарица” се добавя и пещерен клуб „Стенето”.

Сред водещите спортове в Троян става каратето. В годините града има множество клубове предлагащи този спорт, но постепенно те преминават е един общ.

В град Троян има добри условия за местните и са развити още баскетбол, футбол, тенис на корт, джудо и други.

За посетителите на града условията за различните видове туризъм и спортни занимания, също нямат край. Така например в околията на Троян може да се посети писта за мотокрос, която има дължина 1550 м. Провеждането на кръгове от Световния шампионат са редовни мероприятия. В пистите са инвестирани много средства, което предполага най-модерни и съвременни условия за забавления, както на участниците, така и за зрителите. Различните спортни занимания са идеални за множеството хотели Троян, които намират свои клиенти.

За гостите на Троян условията за еко туризъм през топлите месеци са идеални. Наред с това съществуват множество маршрути осигуряващи идеални условия и разнообразие. Планински туризъм, ски спортове, сноуборд може всеки да практикува през зимния сезон. Курортния комплекс разполага с добре оборудвани писти, поддържани с най-модерни техники. Наред с тях има всякакви екстри като влек, лифт, предлагат се екипировки и т.н.

За почитателите на ловния и риболовния туризъм, в реките могат да се ловят шарани, бяла риба, уклей и други. Из местността има три резервата, където елени, сърни, зайци, лисици и глигани са сред основните представители.

В общи линии с една почивка в Троян никой не би скучал. Развлечения и забавления има, както за малки, така и за големи, а условията за отдих и релакс са идеални и ще отговорят и на най-високите стандарти.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!