Справочник

Столетието на град Кърджали

Кърджали е град, намиращ се в източната част на Родопите. Сгушен между планини и върхове, той в момента е областен град с много богата история, започваща от дълбока древност. В района има голям брой забележителности, както исторически и археологически, така и природни.

Това са част от причините поради които целогодишно града и околността привличат голям брой туристи. Те прииждат както от цяла България, така и от цял свят. Повечето от посетителите търсят хотели в Кърджали или в селата около язовира. Така всеки успява да се потопи изцяло в природните красоти на региона и да се наслади на красивите гледки.

Голям избор и добри условия за настаняване може да откриете в село Главатарци, намиращо се на самия бряг на язовира. Хотелите тук са предимно с басейни и добра хотелска база. Един такъв обект е Главатарски хан, от който всеки посетител си тръгва изключително доволен. Той е един от хотелите с басейни до язовир Кърджали, за който трябва да потърсите места поне месец преди планираното ви посещение.

В Кърджали и околността всяка година има много и различни събития, фестивали и събори, които може да имате предвид при планиране на следващата си почивка в района. През 2015 година се проведе събитие в което се представи книгата Кърджали 1912 – 2015 – Столетието. За представянето й се събраха кърджалийци от няколко поколения.

Авторката на книгата  – Теофана Текелиева успя с творчеството си да събере на едно място личности от различни институции, интелигенция и различни поколения. При представянето участваха много актьори, като Гълъб Бочуков и Петър Атанасов, който представиха подбрани откъси.

В книгата тя излага факти за живота си без допълнителни украси или допълнения. Така насърчава и новите поколения винаги да се позовават и да излагат факти, които виждат през гледната си точка. Също така призова за почит към всички, дали живота си за благото на народа, хората и духовността – това са личности като духовници, учители, творци  и културни деятели.

Това пламенно послание остана в сърцата на всички, присъстващи на премиерата, датата на която беше съобразена и беше част от програмата на общината по случай Дена на Кърджали, който се чества официално на 21 октомври.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!