Справочник

Трявна – книжовно средище на Средновековна България

На кратки разстояния от Габрово се намира едно от книжовните средищата на България – град Трявна.

Нахождането му е около Тревненската река в Стара планина. За да се стигне до там, обаче е нужно да се премине около живописни картини, красота и величие от виещата се поредица хълмове. Тръгвайки от София пътят се състои само в 4 часа с автомобил.

Още с влизането си в Трявна всеки ще остане очарован от стари и много красиви къщи, интересни сгради и множество музеи. Някои от тях са с автентичния елемент еркер. Той представлява архитектурен елемент, който е част от етаж на сграда. В някои от функциите този етажа е остъклена в различна степен. Той служел за компенсиране на неправилността в геометричната форма на постройките от миналото и с него се оформяли правилно горните етажи, разнообразявала се и се увеличавала етажната площ.

Еркерът подсилва архитектурното въздействие на ансамбъл или улица и може да се забележи в много старинни къщи на Трявна. Дори някои от хотели Трявна носят този стил на фасадата.

Интерес у всеки гост ще събуди старата част на града. Тази зона е обявена за архитектурен резерват. В нея има 140 паметника от възрожденската архитектура, а за истинските ценители, чаша кафе в заведения Трявна ще е истинско изживяване сред подобна обстановка.

Обиколката може да започне от Даскаловата къща, поместваща Музеят на резбарство и зография. Като цяло тук всяко едно нещо е уникално, майсторско и много красиво творение.

Сред музеите на Трявна, интерес ще пробуди “Тревненска иконописна школа” пазещ своите 160 икони. Намира се сред гората.

Разходката може да премине към “Славейкова къща”, която е родния дом на Пенчо Славейков и Ангел Кънчев.

В града е запазен единствен по рода си възрожденски архитектурен ансамбъл. Намира се на площад “Капитан Дядо Никола”, на който се и извисява Часовниковата кула, около нея минава моста, а картината не само е невероятна, но и ги е превърнала в символи на Трявна. В близост на площада е и църквата “Св. Архангел Михаил”.

Разходката за гостите може да направи пауза в някои от заведения Трявна, а след това да продължи към отведе към уличката на занаятчиите. Не само ще донесе наслада за сетивата от толкова много красота събрана на едно място, но и всеки може да закупи съд, тъканно изделие, обувки от ръчна изработка и да занесе у дома на тръгване тази частица великолепие.

Изненадваща ще е старата сграда разположена също на самият център на Трявна. На нея има надпис „Музей на азиатското и африканското изкуство“. В нея са съхранени произведения от различни краища на света. Сред тя са – Китай, Непал, Индия, Тибет. По данни сградата е била някога градската баня, която по-късно е реставрирана от скулптора Златко Паунов, живеещ в Ню  Йорк. Той направил дарение, а днес в нея могат да се видят интересни африканските маски и фигури, китайските икони, коприна и други. Всичко това е запазено в блестящ вид, за да покаже на посетителите неща от различни екзотични страни.

Остава да научите повече за хотели Трявна, които работят по всяко време на годината и предлагат атрактивни цени и условия за настаняване на туристи виж тук. Следва да направите своята резервация за едно от книжовните средища на Средновековна България.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!