Други забележителностиЗабележителности

Цари мали град

Красивото село Белчин се намира съвсем близо до Самоков и на 50 километра от столицата София. Разположено е между величествените Витоша и Рила. Белчин е едно уникално място, в което цари спокойствия е природата е уникална. Има широколистни и иглолистни гори и невероятни топли извори с минерална вода. До преди няколко години селото е замирало и се обезлюдявало. По време на разкопки е намерен древният град Цари Мали град и Белчин се превръща в туристическа дестинация, която привлича туристи от цяла България и света. Те обикновено отсядат в в някой от многобройните хотели в Сапарева баня, Самоков, Дупница или вили в Сапарева баня, Самоков и Дупница

Цари Мали град е невероятен комплекс, който е съставен от крепостна стена от IV-V в и църква, която е направена по-късно през  XV-XVI в.

Днес тази уникална забележителност е част от Стоте национални туристически обекта на България и се намира на хълма Свети Спас. Според местните на хълма в древността е имало манастир и малък град към него, който се е наричал Цари Мали град. През 2007 година група археолози решават да предприемат проучване на местността, подтикнати от легендите. Съвсем скоро се появяват и първите доказателства за истинността на историите. При археологическите разкопки са намерени части от крепостна стена, която е направен от камъни и тухли и е направена по време на Римската империя. Площта към нея е над девет декара. После са открити отще над 350 метра от стената и 6 кули, които са защитавали града и са укрепвали стената. Извън пределите на крепостта е открит християнски храм, който е от XV-XVIв. Според археолозите и историците този храм е направен върху останките на по-стара църква, съществувала през V-VI в. По-дълбоко са открити и по-стари разкопки, които са от по-ранен период и са от езическо светилище.

В пределите на старата крепост са открити останки от жилищни постройки и около тях монети, сечива, керамика, оръжие и битови предмети. Това доказва, че на мястото се е развивала търговия и градът се е превърнал в културен център. В този период започват нападения от вестготи, хуни и авари.

Цари Мали град е част от музейния комплекс към село Белчин и в него влизат старата църква Света Петка и сградата под нея. Откритите археологически находки са поставени в музея към селото. Той е модел на възрожденска къща.

До хълма Свети Спас им два начина, по които се стига. Има еко пътека, която е доста стръмна и фуникуляр, който поема до 8 души. Не само крепостта а и района около нея е обновен. Направени са нови пътеки и бурените са разчистени. Има табели с подробна информация, поставено е и осветление.

Село Белчин през последните години се превърна в център за развитие на културен, исторически и еко туризъм. Организират се много групови пътувания и екскурзии то крепостта.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!