Други забележителностиЗабележителности

Забележителности в района на Цигов Чарк

На седем километра от град Батак и на още толкова от град Ракитово се намира курортен комплекс Цигов Чарк. Разположен в красивите западни Родопи, курортът таи в себе си планинския и полупланинския характер на планината. Това се обуславя от надморската му височина започваща от 1000 и стигаща до 1300 метра. Неповторимостта се крие в това, че умело се преплитат по територията му както иглолистна, така и широколистна растителност. Цигов Чарк се намира на югозападния бряг, на третия по големина в страната ни, язовир Батак.

Планинският курорт е идеално местенце за почивка (за резервация, виж тук), богат е на природни и антропогенни туристически ресурси, привличащо посетителите както през зимните, така и през летните дни. През лятото Елин връх с височина от 1567 метра, намиращ се в непосредствена близост до Велинград, привлича все по голям брой туристи, търсещи отдих и отмора. Условията за изкачването му не са много леки, но именно в това му е и чара. Начинаещите алпинисти не могат да се изгубят, пътеката до върха се поддържа редовно, а местенцата за почивка и пикник са направени от местните жители. По пътя към Елин връх, а и от самия него, може да се види една красива и изпълваща с живот гледка.
Един друг връх, сред първенците на Родопите, е Голяма Сюткя. Той е с височина от 2160 метра и е само на няколко километра от курорта Цигов Чарк. По пътя към върха се преминава през няколко рекички и пещерата Лепеница. Предпочитаният сезон за изкачване на този връх от страна на туристите е летният. Тогава и природата е по-красива, условията са по-леки и желанието за разходка сред приказната зеленина е по-голямо.
През топлите месеци, обаче най-посещаваното място е язовир Батак. Там се крият и най-многобройните атракции за туристите. Рибарите пробват късмета си и много често улавят не малък брой рибни екземпляри. Все по разпространени стават водните спортове по водите на един от най-големите български водоеми. Тук успешно могат да се карат джетове, сърфове, водни ски и водни колела.
Разходката до природния резерват Дупката, също би повдигнала духа на гостите на курортния комплекс. Целта на резервата е опазването и увеличаване на популацията на благородния елен и столетните гори от бял бор. Дупката е резерват, съществуващ от 1956 година, а от 1977 година е в списъка на ЮНЕСКО, като биосферен резерват по програма „Човек и биосфера” и е част от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.
През зимния сезон любителите на ски спортовете имат възможността да практикуват този красив спорт на пистата край комплекса. Тя е с дължина от 1500 метра и с участъци от различна трудност, както за начинаещи, така и за напреднали. Разполага с няколко ски влека и гардероб за наемане на ски.
Цигов Чарк е красив планински курорт, подходящ за почивка през всичките сезони. Посещава се от възрастни семейства, търсещи спокойствие и тишина, също така от младежки компании, предпочитащи безсънните луди нощи.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!