Други забележителностиЗабележителности

Забележителности в село Чифлик

Страната ни България има интересна и дълголетна история. Днес тя я предава на всеки от нас, чрез множеството места за разглеждане, немалка част, от които са превърнати в курортни комплекси за туристи и посетители от цялата страна.

Един такъв е хотел  с басейн в Чифлик, а самото място носи наименованието село Чифлик. Разполага се около град Троян и недалеч от град Ловеч, то носи вековна история от бурните години на страната ни, борби за свобода и освобождение.

Чифлик днес радва всеки свой посетител предлагайки е уникални и неповторими места за разглеждане в и извън самия курортен комплекс. Тук се помества неповторима природа, придружена с архитектурна фантазия, превърнали се в силен конкурент на не една европейски дестинации. Ландшафтът е живописен и богат на алпийски стил. В тази част могат да се зърнат и природни биосферни и релефни забележителности, части от Национален парк известен като „Централен Балкан“, резерват на биосферните находища Козя стена, седловини Кашка и Маркова ливада, Съдраната стена, скални феномени Ушите, Камачарска река, с нейните ерозионни форми, Рогачеви камъни и други  chiflikhills.com.

През 1987 година бива създаден резерват „Козя стена“, разположен до самото село Чифлик, западно от прохода на Троян, Кърнаре. Пътят до него трае около час и се изминава по Международния маршрут към връх Ком и нос Емине. В резервата Козя стена могат да се видят множество ботанически видове и защитени растителни и животински видове.

Тук се намират и върхове Кучето, който е скалист връх е разположен непосредствено на запад на разстояние от Козя стена. Представлява район, описан като място с ценни растителни съобщества. По тези места посетителите могат да видят и старопланински еделвайс. Още малко походи и на запад се простира връх Ушите, известен още под имената Капуджика, Малката врата, Вратцата. Върхът се смята и за западна граница на резерват „Козя стена“, а от него води началото и карстова област, достигаща до връх Козя стена. Между тях самите се простира и ръбът Трионите.

За небезизвестната местност Беклемето е характерно, че е най-високата точка на Старопланинският проход познат като Троян-Кърнаре. Достига до 1590 м и представлява паметник-арка на руските войни.

Туристически комплекс Беклемето се намира в една от най-красивите местности от Национален парк Централен Балкан и е от град Троян е на разстояние 20 км.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!