Справочник

Велико Търново – минало, настояще и бъдеще

Историята на Велико Търново е така пъстра, както тъканите ръчни изделия на местните занаятчии. До нея може да се докосне всеки решил да сподели чистичка от миналото на една велика страна. Ако и вие разполагате с малко време спрете се на това място, поседнете в някои от заведения Велико Търново и вслушайте се разказите на стари местни.

Произходът на името Велико Търново също прави много асоциации. Истината за появата му идва от славянският. Това е и най-разпространената теория, според, която първото име на града било Търновград. Производните тръновъ, „трънлив, трънен“, тръневъ и градъ – означавало „оградено място, крепост, твърдина“.

В праистория и античност на града Велико Търново са свързвани с над 6000-летно минало. Съществуват данни, че първите обитатели на тези земи са се заселили 4000 г. пр. Хр. В местност Качица. За това свидетелстват и останки открити на хълм Трапезица, а първите заселници се предполага, че били тракийски и други древни племена.

Велико Търново е градът на България, който съчетава минало и съвремие. За това място са разказвани десетки легенди и никак не е случайност, че е свързван с богато културно и историческо наследство и оживен обществен живот. Велико Търново е пресечната точка за поколения българи и носи духа на отминали епохи. Всяка една паметна дата е запечатана във всеки един камък и останки от миналото.

Емблемата на средновековно – така е наричан и познат и днес Търново. Етикетът му е поставен още по времето, когато бил столица на Второто Българско царство. Крепостта “Царевец” се разполага величествено на хълма и е оградена от страните си с водите от река Янтра.

Запознавайки се в историята на Велико Търново всеки турист би следвало да обходи поне някои от най-впечатляващите му обекти, исторически и културни паметници и забележителности. Сред тях са:

Хълмът Трапезица с основи от 17 църкви. Недалеч от тях се намира Асенова махала, с живописните църкви „Св. Димитър“, “Св. Апостоли Петър и Павел”, „Св. Четиридесет мъченици”, “Успение на Пресвета Богородица” и “Св. Георги”.

http://rezervaciq.com/ велико-търново/хотели

Задължителна част от обиколката трябва да е и Учредителното събрание и Музеят на Възраждането, находящ се в самия Стария конак.

В непосредствена близост е и Археологически музей, пазещ останки от епохите на историята на България.

Разхождайки се из уличките на стария град може да отседнете в автентични заведения Велико Търново и да се потопите в цялата прелест на пресъздаденото минало. Обиколката може да продължи към старовремската улица ”Гурко” с неподправената си архитектура, както и тази на църква “Св. Св. Константин и Елена” и Сарафкина къща.

Местността на Велико Търново съчетава микс от приятни изненади, а краят на една такава екскурзия може завърши с нощувка в хотел. Ресторанти и заведения Велико Търново работят денонощно и изцяло за създаване комфорта на всеки един гост.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!