Справочник

Информация за курорта Цигов Чарк

На брега на язовир Батак се намира  небезизвестния планински курорт Цигов Чарк.  Освен красивата природа на западните Родопи, това местенце е търсено и предпочитано заради неговата локация, множеството забележителности и атракциони в района. Намира се на около 60 километра от втория по големи град Пловдив, на 7 километра от град Батак и на толкова от град Ракитово.

Района на Цигов Чарк все повече се развива като курорт. Има няколко големи и луксозни хотелски  комплекса, множество по-малки вилички и къщи за гости. Капацитета на легловата база надхвърля 17 000, а заведенията за хранене и развлечение тепърва набират сила, увеличава им се броя, разграничават се отделните типовете за различните социални краси. Има както малки заведения, бирарии, така и изискани луксозни ресторанти, барове и нощни клубове.

Посетителите през летните дни ще имат удоволствието да пробват риболовния си късмета във водите на язовир Батак. Предпочитащите по-различни преживявания, могат да карат лодка, джет и дори водни ски. Почитателите на разходките и планинския туризъм имат необятен терен за подвизи. Могат да тръгнат по някои от множеството маркирани планински пътеки, да посетят близките хижи или да си организират поход до забележителностите в района. Други пък биха предпочели разходката да им е в красивите борови гора, да се усамотят и насладят на звуците от пойните птички и плътната сянка в изпепеляващите летни горещини. Гъбарите и билкарите няма да се приберат с празни кошници, дори ще могат да изненадат семейството с горски ягоди, къпини и боровинки.

За тези който са в Цигов Чарк през зимата имат условия да практикуват любимите си зимните спортове, на двете ски писти. Теренът е подходящ както за напреднали, така и за начинаещи скиори. Пистите са оборудвани със ски влекове, ски гардероби и може да се наеме ски учител.

В заключение може да се каже, че Цигов Чарк е един очарователен и атрактивен планински курорт. Той може да даде забавление както за младите, така и за старите. За сега са най-добре развити са ловния, рекреационния, пешеходния и семейния, от групата на алтернативните форми на туризъм.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!