Справочник

На почивка в Добринище

В Югозападна България, на 6 км. от Банско, на 158 км. от София и на 141 км. от Пловдив се намира град Добринище. Той е обявен за град през 2006 година. Градчето, се е разположило на най-красивото местенце, между трите планини, Рила, Пирин и Родопите. Надморската му височина е от 850 метра. Добринище се слави с 17-те му минерални извора, с красивата планинска природа, с дългогодишната славна история и с близостта му до ски столицата на България – Банско. Ако искате да отседните в Добринище посетете dobrinishki.com

Има данни, че тези земи са се населявали още от каменната ера. Открити са множество антични находки, като монети, оръжия, керамика, битови съдове и други. Погребални камери, старинни жилища, римски басейни от миналото са също доказателство за древния произход на градчето.
СПА туризмът в град Добринище бележи началото си от 2007 година, когато е отворен за ползване открит плувен басейн с минерална вода и минерална баня за обществено ползване. В този комплекс се предлагат оздравителни и рехабилитационни услуги. Днес на територията на градчето са разположени няколко СПА хотела, предлагащи голяма гама от оздравителни, релаксиращи и подкрепящи процедури. Лечебните свойства на минералните води са открити още в древността от римляните. По течението на Добринщка река, която е кръстена на града се намира „римско банче”. Това е басейн с диаметър от 2 метра, изграден от каменни зидове. По течението на тази река съществуват и други атракции за туристите. Една от тях е водопадът Свети Никола.
Планинския курорт разполага и със своята 5 километрова ски писта. Тя започва от хижа Безбог и завършва до хижа Гоце Делчев. Подходяща е за начинаещи и напреднали скиори. Скиорите могат да си наемат ски оборудване, да използват ски влековете, или ски лифтовете. Тези, който желаят по-голямо разнообразие от трасета за ски спускане, биха могат да отидат до курортния комплекс Банско.
На територията на град Добринище се разположени църквите „Успение Богородично”, „Св. Св. Петър и Павел” и манастира „ Свети Пантелеймон. Освен с многото за размерите си храмове, градчето се слави и с единствената по рода си градина за защитения вид еделвайс. При желание на посетителите, те могат да си закупят от това невероятно цвете за спомен или подарък.
Туристите имат възможността да си изкарат една идеална почивка, както през зимата, така и през лятото. Те могат да практикуват любимия си зимен спорт, карането на ски или сноуборд. Да направят няколко процедури с предлаганата минерална вода. Да посетят религиозните храмове. Да се разходят из красивата природа на Пирин планина. Да опитат от местните специалитети и т.н.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!