Други забележителностиЗабележителности

Вижте уникалността на село Рибарица

Не е случайно село Рибарица и региона попадат в предела на един български оазис носещ името Национален парк “Централен Балкан”. Защитената територия започва началото си от територията на Габровския регион, преминава през Рибарешки Балкан и полага своя край в Карловския регион. За село Рибарица е характерна уникалната и неподправена идентичност на природата, съхранила в себе си неповторими картини, туристически маршрути и красота от дебрите на Тетевенската планина. Обаянието и чара на курорт Рибарица е поразителен, а в целия регион са разположени привлекателни, кокетни малки вили, къщи за гости и хотели за по-претенциозните.

Всеки посетител може да се порадва на тишина и спокойствие и ще има възможността да се докосне до автентичността на селската атмосфера и домашен уют. Посетителите на курортно селце Рибарица ще могат да почувстват традициите, които са все така живи, а сред тях стари воденици, които мелят жито, валявици, които извайват рибарски черги, казани, варящи Рибаришка сливова ракия и всичко това подправено от неповторимата наслада на местните хора.

В близките гористи местности туристите на Рибарица могат да вземат частици от прелестта на природната красота, като наберат билки, горски плодове и цветя. В селцето сръчните занаятчии творят уникални и неповторими сувенири, които може всеки да отнесе със себе си в големия град за спомен или подарък.

В самото село Рибарица, туристите могат да видят бронзовата фигура на Рибарчето, което е създадено като символа на селото. Статуята е положена на скала, разположена вдясно от пътя при самото влизане в Рибарица. На около три километра от централния път водещ към селото, по протежение на река Костина, се намира историческия кладенец „Кървавото кладенче”. Името му идва от историята на великия Георги Бенковски, който загива, под ударите на турците. На разстояние 4 км от Рибарица се намира и историческата местност „Костина” лобно място и паметника на войводата.

Неповторимостта на Рибарица се крие в Националния парк. Сред околностите на курорта се намира и една от деветте зелени перли или биосферния резерват „Царичина”. Неговото име идва от чудната легенда за царската дъщеря Тамара, която е излекувана от коварна болест, чрез магия от огнено червено омайниче. Местните затова нарекли местността Царичина.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!