Други забележителностиЗабележителности

Успение Богородично – Царево

В тази статия ще ви разкажем за църквата Успение Богородично, която се намира в Царево. Подбудени от мисълта, че всеки по време на почивката си иска да види нещо интересно и от факта, че все още има хора, които се интересуват от културен и религиозен туризъм, решихме да ви запознаем с това място и да ви подбудим да го посетите.

Тази църква се намира на изключително живописно място, на брега на морето, близо до солените води. След редица проучвания и изследвания от археолози и историци, може да се заключи, че тя е стара църква в гръцки стил, съществувала още през 18 век. Също така за нея се знае, че е носила името Света Троица.

Интересен факт е намерения пиратски знак в долната част на кръста, спрямо който учените заключват, че тя е била единствената пиратска църква в нашите територии. Също така се знае, че е била почти в центъра на тогавашния гръцки град, но след огромен пожар всички жители се изместват встрани. Църквата е била разрушена почти до основи след пожара, но през 1895 година е предприета кампания за възстановяването й.

При посещение зад църквата може да видите намиращото се там гръцко гробище, където върху надгробните плочи се разчитат надписи – инициали на гърци, намерили там вечния покой. Смело можем да твърдим, че това е един от много добре поддържаните храмове. Наоколо има пейки, много красива и живописна панорамна гледка, а за малките посетители дори има детска площадка, както и каменна чешма за утоляване на жаждата.

Относно лятна почивка по нашето Черноморие можем да ви предложим село Лозенец, което отстои само на 7 километра от църквата. Курорта става любима лятна дестинация на все повече туристи, които избират място на нощувка именно тук, основно заради красивите плажове в района, които са обгърнати от фин златист пясък и предлагат най – чистата морска вода в България.

Хотели, апартхотели, вили и къщи за гости се предлагат много и всеки може да намери това, от което се нуждае за своята нощувка. Умелото съчетание на спокойствие е уединение и същевременно много предложения за нощни забавления успяват да привлекат посетители на всякаква възраст.

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!